OVH betreedt Cloud Spectator 2017 classificatie – krijgt 1e plaats in Europa, ontstijgt grootste providers in de VS

OVH is voor het eerst opgenomen in de Top 10 Cloud IaaS Providers en staat meteen op de 1e plaats in Europa, en op de 2e plaats in Noord-Amerika – hoger dan de voornaamste Amerikaanse spelers in deze categorie. Deze uitslag getuigt van een public cloud bedrijfsmodel dat niets inlevert op het gebied van performance of kosteneffectiviteit.

Cloud Spectator is een in Boston gevestigde Amerikaanse onderneming die zich specialiseert in vergelijkende studies van cloudproducten. Onlangs publiceerde het zijn jaarlijkse Top 10 van Infrastructure-as-a-Service (IaaS) public cloud providers die de beste prijs/prestatieverhouding leveren. De CloudSpecs Value Score wordt per provider gemeten op de volgende factoren: CPU performance en stabiliteit, block-level storage, en geheugen voor vier formaten virtuele servers, waardoor de werkelijke gebruikswaarde van de instance kan worden beoordeeld.

Met zijn 1e plaats in de Europese rankings en 2e plaats in Noord-Amerika, ontstijgt OVH de grote VS cloudproviders, waaronder Rackspace, Google, Microsoft Azure, Digital Ocean en Amazon. Dit bewijst dat OVH’s Public Cloud meer biedt dan slechts een alternatief, wat betreft performance (en de stabiliteit ervan) en betaalbaarheid. De performance is te danken aan het iconoclastische bedrijfsmodel van OVH. Dit combineert technologische innovaties zoals waterkoeling van servers (zodat de datacenters van de groep zonder airconditioning kunnen functioneren) met een verticaal geïntegreerd bedrijf waarmee OVH de hele waardeketen kan beheren, van datacenterontwerp tot serverassemblage en ondersteuning.

Niet alle cloudproducten zijn gelijk geschapen

De voornaamste prioriteit voor Cloud Spectator is het transparanter maken van de cloudmarkt door bedrijven te helpen bij het kiezen van hun IaaS-provider. In dit opzicht onthullen de Cloud Spectator-rankings "sterke discrepanties tussen de verschillende providers omtrent prijsstelling, performance en stabiliteit," aldus Kenny Li, CEO van Cloud Spectator. Zo sterk, dat Cloud Spectator de kopers adviseert niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar performance, wat de voorziening van de infrastructuur beïnvloedt, en daarmee de totale kosten, die snel kunnen oplopen.

OVH’s hoge plaatsing in de Cloud Spectator classificatie is het resultaat van een fundamenteel verschil in het ontwerp van OVH Public Cloud en zijn high-availability (HA) instances. De gebruiker heeft de toegang tot alle resources, en wel te allen tijde, - terwijl de meeste aanbieders heel andere berekeningen gebruiken. "De bekendste spelers in de markt," zegt Pierre Ourdouillé, Public Cloud lead tech, "willen zoveel mogelijk winst uit hun infrastructuur halen en gaan ervan uit dat mensen nooit 100% van hun resources gebruiken. En zo verkopen ze meer resources dan de fysieke servers, die hun virtuele machines hosten, daadwerkelijk kunnen leveren. Resultaat: 80% van de tijd heeft gebruikers geen toegang tot alle resources waarvoor ze betalen. Soms hebben ze toegang tot 90%, maar soms is het veel minder dan dat. Dit is waar het lastig wordt. Het is wat we noemen het ‘noisy neighbour effect’. Het is allemaal legaal, maar het is aan te raden te begrijpen wat het precies inhoudt, voordat u beslist. En dit is nou juist wat het benchmarkrapport van Cloud Spectator probeert te benadrukken.”

Test het zelf!

Zoals Cloud Spectator terecht opmerkt, is het erg moeilijk om de clouddiensten tussen providers te vergelijken wanneer er naar meerdere variabelen gekeken moet worden en er geen standaard benchmarks zijn. Bovendien zal, afhankelijk van de configuratie van de dienst, de gekozen opties (vooral opslag) en het soort werklading (op basis van de applicatie die op de VM zal draaien), de performance variëren. Hoewel we geen twijfel hebben over de kwaliteit van Cloud Spectator's benchmarkrapport, die volgens ons een nauwkeurig beeld geeft van de waarde van het productaanbod, raden wij u aan om onze infrastructuur te testen met uw eigen applicaties om een duidelijke indicatie te krijgen van de publieke cloud's werkelijke performance.

OVH maakt het nog makkelijker om deze test uit te voeren, omdat onze Public Cloud compatibel en volledig omkeerbaar is. Er is nog een voordeel dat niet door benchmarks wordt onthuld, maar volgens ons wel cruciaal is: OVH gebruikt, draagt bij aan en beschikt over de OpenStack API's, en dit biedt gebruikers mobiele cloudomgevingen en mogelijke hybride projecten tussen OVH en andere cloudproviders.

Cloud Spectator’s tests werden uitgevoerd op machines in het Oost-Franse Strasbourg. OVH's Public Cloud-aanbod is verkrijgbaar in verschillende OVH-datacenters in Gravelines (Noord-Frankrijk) en Beauharnois (in de buurt van Montreal, voor Noord-Amerika). Het zal binnenkort beschikbaar zijn in datacenters in Polen, Singapore en Sydney, Australië, evenals andere nieuwe geografische gebieden (zie datacentervestigingen in ontwikkeling: [url="https://www.ovh.fr/discover/"]). Dit komt dichterbij uw gebruikers, wat de latency vermindert, en dus de performance van uw infrastructuur kan verhogen.

Lees het gehele Cloud Spectator rapport:

Lees het volledige Cloud Spectator rapport (Prijs-Performance Analyse van de Top 10 Public IaaS Providers)

Welke OVH public cloud instances zijn door Cloud Spectator getest?

Voor elke 10 geteste providers richtte Cloud Spectator zich op metingen gebaseerd op 4 types virtuele machines: small VM, medium VM, large VM, en extra-large VM.
Wat OVH betreft werden de high-availability storage B2-7, B2-15, B2-30 en B2-60 modellen getest. De geteste instances bevonden zich in OVH’s Strasbourg datacenter (SBG-3); een ideale locatie voor gebruikers in Centraal en Oost-Europa.