GEBRUIKSTOEPASSINGEN


Dedicated Cloud

dedicated servers

dedicated servers

vRack

Load Balancing IP

storage

HA

schaalbaarheid

database cluster

Ceph cluster

monitoring

message queue


Wimi: een high availability infrastructuur, die Dedicated Cloud en dedicated servers combineert via vRack


Wimi is een collaborative platform, gestart in 2012
De oprichters van de franse startup Wimi: Antoine Duboscqet Lionel Roux
Overzicht van een gedeelde kalender in Wimi (bovenaan, 'gedeelde taken')
Overzicht van projectdocumentatie binnen de Wimi interface.
Overzicht van "AirTime" functies (videoconferencing direct in de webbrowser met WebRTC technologie).

De Wimi (online collaborative werkplatform) werd in 2012 op de markt gebracht. Nu wordt het door meer dan 25.000 organisaties gebruikt. Het vergemakkelijkt teamwerk dankzij een interface, die alle essentiële diensten voor effectieve samenwerking bevat: synchronisatie en het delen van documenten, (Wimi Disk), het plannen van taken, kalender delen, chatten, delen van het scherm, video en audio conferencing, (Wimi Air Time), etc. Alle bijbehorende diensten omvatten het beheer van de geschikte toegangsrechten voor professioneel gebruik. Om dit platform te hosten, heeft de Franse startup een infrastructuur bij OVH gebouwd, die hoog beschikbaar is, en Dedicated Cloud en dedicated servers combineert door een vRack private netwerk te gebruiken.
Belangrijke informatie


 • 70 servers: 8 fysieke servers + 63 VM's gespreid over een OVH Dedicated Cloud (4 hosts L), alsmede een lokaal gehoste OpenStack cluster (verbonden met de OVH infra via VPN)
 • 60.000 gebruikers wereldwijd
 • 1.000 https verzoeken per seconde
 • 4.000 SQL verzoeken per seconde
 • 10 GB database
 • Storage capaciteit 33 TB (bestanden 3x gerepliceerd)

Specificaties


 • High availability dienst: de applicatie moet 24/7/365 beschikbaar zijn
 • Data security: doel - geen enkel verlies van data
 • Horizontale schaalbaarheid: het is noodzakelijk dat de infrastructuur zich naadloos en elastisch aanpast aan het aantal aangesloten gebruikers
 • Data hosting op Frans grondgebied: beperking opgelegd door sommige bedrijven/organisaties en een marketing argument in een sector waar de meeste providers Amerikaans zijn
 • Performance: een cloud applicatie heeft weinig nut, als het fluïditeit mist, vergeleken met lokaal gebruik (=> cache-systeem vereist)
 • Beveiligde verbinding voor (https) gebruikers en een infrastructuur voor systeembeheerders (VPN dubbele authenticatie)
De bij OVH geïmplementeerde solution

De hoge beschikbaarheid van de infrastructuur berust op verschillende elementen. Ten eerste, de keuze van een native HA solution zoals Dedicated Cloud, waarin elke component redundant is (hosts, power supply en netwerkverbinding). Ten tweede, het isoleren van alle diensten. Elke dienst wordt geleverd door een cluster onafhankelijke servers, wat voor een veerkrachtige infrastructuur zorgt. Binnen elk cluster, heeft de storing van een machine (of zelfs meerdere machines tegelijkertijd) geen invloed, functionerende servers in het cluster vangen tijdelijk de extra load op. Deze configuratie garandeert bovendien ook de schaalbaarheid van de infrastructuur, met de mogelijkheid om de capaciteit van de infrastructuur te verhogen door nieuwe machines in te zetten op verschillende knelpunten. Een vereenvoudigde bediening met Puppet (wordt in de toekomst vervangen door SaltStack) om de extra virtual machines automatisch te implementeren en te configureren. Om de schaalbaarheid van de infrastructuur verder te verbeteren, zal het project evolueren van een polling ​​model (het regelmatig controleren van updates) naar een ​​push model met het gebruik van technologieën zoals WebSocket + node.js. Dat wil zeggen, de inhoud wordt doorgezet naar de gebruiker, in plaats van dat er wordt gewacht op browser queries om de pagina te herladen of op javascript om AJAX verzoeken uit te voeren.

1 - Het verspreiden van de Load met 2 Load Balancing IP's

2 - Front-end (Nginx + PHP-FPM)

3 - Back-end/Cache (PHP-FPM + Memcached)

4 – Databases (Galera cluster)

5 - Storage van bestanden (Ceph)

6 - Message queue (Rabbit MQ)

7 - Monitoring en analyse van prestaties

8 - Back-ups

9 - Het interne netwerk van de infrastructuurFeedback


"In 2012, toen we op zoek waren naar een hosting provider om onze Wimi infrastructuur te bouwen, was er niet veel keuze. Alleen de grote spelers boden gevirtualiseerde infrastructuur solutions gecombineerd met flexibiliteit en prestaties. Maar deze spelers waren Amerikaans en we wilden onze gebruikers geruststellen over de vertrouwelijkheid van hun gegevens. We ontdekten toen OVH en hun Dedicated Cloud. Aanvullend op hardware beheer, ligt het voordeel van Dedicated Cloud in dedicated resources en hosts, datastores kunnen naar behoefte worden toegevoegd. De komst van het vRack was de beslissende factor. Het liet ons toe om het beste van beide werelden, de cloud voor flexibiliteit en dedicated servers voor brute kracht, te combineren. Dit is vooral nuttig voor het hosten van high volume databases. Zonder dit private netwerk, zou het onmogelijk zijn geweest om dergelijke technische keuzes, zoals de Galera en MariaDB clusters of de Ceph distributed storage, te implementeren. De koppeling van de machines zou mogelijk zijn geweest via hun public IP, maar dat zou de algehele prestatie van de infrastructuur hebben beïnvloed en bezorgdheid inzake de veiligheid hebben opgewekt. Onze ambitie voor 2015 is om Wimi internationaal en in het bijzonder in Amerika te ontwikkelen. We onderzoeken de mogelijkheid om onze infrastructuur in OVH's Canadese datacenter BHS uit te breiden/te dupliceren."

Thomas Lemarchand (@t_lemarchand), Wimi informatiesysteem manager.Het advies van OVH


De infrastructuur die Wimi gebruikt, is erg interessant omdat het een combinatie van al het volgende is: hybridisatie van virtuele en fysieke resources waardoor hoge beschikbaarheid (HA) en schaalbaarheid, het overnemen van de nieuwste OVH innovaties (Wimi was een van de eerste gebruikers van Dedicated Cloud, vRack, IP Load Balancing dienst, FS-Max servers, etc.) en het gebruik van de meest geavanceerde technologieën (Ceph storage, MariaDB en Galera clusters, ELK monitoring, etc.).

Wij raden aan om een automatisch provisioning mechanisme in te stellen, voor het geval dat u extra resources nodig heeft, gebaseerd op monitoring en de vaststelling van kritische drempels. Een script wordt gestart of beëindigd via de OVH API voor het aanmaken van een nieuwe VM, indien de load de drempel overschrijdt voor een voorafbepaalde duur. De VM kan worden geconfigureerd via Puppet (of een ander configuratie management systeem) en dan automatisch in enkele minuten geïntegreerd worden, in de cluster die versterking nodig heeft. Wimi is echter een tool, die regelmatig wordt gebruikt, en de toename in de load is voorspelbaar. Met de automatisering van de infrastructuur is het inzetten van extra resources binnen 30 minuten mogelijk, wat ruim voldoende is. In deze context is de aanbevolen optimalisatie handig om ter beschikking te hebben.

De storage van statische bestanden van de webapplicatie (JavaScript en CSS-codes) kan ook worden uitgevoerd op de CDN. Dit zou de last op de front-end servers verminderen, terwijl de weergavetijd van webpagina's verbeterd wordt. Zelfs als deze slechts een klein deel van de wereldwijde queries op de infra weergeven.De onderdelen van de infrastructuur
1 Load Balancing IP

9,99/maand excl. btw

Bestellen


Dedicated Cloud

Enterprise Pack L 2 hosts AMD + Storage 2 x 300 GB

561,00/maand excl. btw

Extra resources op aanvraag

Bestellen


vRack

vRack
Dienst inbegrepen bij de Dedicated Cloud en Infrastructure servers


Databases
(Galera Cluster)

3 Infrastructure servers
EG-32 model

104,99/maand excl. btw

Bestellen


Storage van bestanden in Ceph

3 Storage servers
FS-MAX (Pay as you grow)

349,99/maand excl. btw

Extra disks

Bestellen


Backup

2 Storage servers
FS-72T model

389,99/maand excl. btw

Bestellen