Een nieuwe 100 G link onder de Atlantische Oceaan voor OVH klanten

Om het steeds drukker wordende dataverkeer te kunnen blijven verwerken heeft het OVH netwerkteam een nieuwe onderzeekabel onder de Atlantische Oceaan aangelegd. Deze kabel, FLAG Atlantis-1, verbindt het Amerikaanse Northport met Skewjack in het Verenigd Koninkrijk.

Elke dag stromen er meer dan twaalf petabytes (tienduizenden terabytes) onder de Atlantische Oceaan door OVH's eigen netwerk.
Dit netwerk, dat al meerdere jaren in geleidelijke ontwikkeling is, levert data vanaf verschillende pops (points of presence) in de Verenigde Staten en verbindt de Noord-Amerikaanse datacenters met de andere veertien Europese datacenters van de groep.
In september 2015 kondigde Laurent Allard tijdens de OVH Summit aan dat er wereldwijd nieuwe datacenters gebouwd zullen worden: twee in de Verenigde Staten, waarvan één aan de Oost- en één aan de Westkust.

Volgens Antoine Guenet, lid van het OVH netwerk team, is de installatie van deze trans-Atlantische link een stap voorwaarts voor de klanten van de groep. Met een latency van maar 67 milliseconden RTT (round trip time) zorgt deze link ervoor dat grote hoeveelheden data nog sneller worden overgedragen en biedt het OVH de mogelijkheid om verkeer veel dichter bij de plaatselijke operators van zijn klanten te sturen. De groep heeft overeenkomsten gesloten met Noord-Amerikaanse operators zoals Comcast, Cox, Bell en Videotron voor rechtstreekse interconnecties met zijn eigen netwerk.

Voor meerdere jaren zijn de twee continenten al via fibers verbonden maar op 15 maart 2016 is een nieuwe weg gelegd door het installeren van een nieuwe 100 G link tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze kabel, gelegen onder de Atlantische Oceaan, kan tot 100 GB data per seconde vervoeren. De komende weken zal het algehele vermogen van het trans-Atlantische netwerk nog verder toenemen tot 6 x 100 GB.