De eerste van drie nieuwe OVH datacenters in Duitsland wordt in de buurt van Frankfurt geopend

Het 21e datacenter van de groep wordt opgezet in het Duitse Limburg, op minder dan een milliseconde van Frankfurt. Onlangs heeft OVH een gebouw aangeschaft met een capaciteit van 45.000 servers, op zeer korte afstand van een belangrijk knooppunt van het Duitse elektriciteitsnet. De Limburgse locatie, de eerste van drie nieuwe OVH datacenters in Duitsland, zal klanten in staat stellen de D-A-CH zone (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) rechtstreeks te verbinden met de belangrijkste Internet exchange points in Centraal-Europa en Oost-Europa. Naar verwachting zal de site live zijn in april 2017.

In 2006 richtte OVH een Duitse dochteronderneming op in Saarbrücken. Tien jaar later versnelt het zijn ontwikkeling binnen deze strategische markt door de opening van zijn eerste datacenter in Duitsland.
FRA1 (de codenaam) zal OVH’s 21e datacenter zijn. Voor geschiedenisliefhebbers: het door OVH gekozen gebouw is een oude drukkerij die op een uur afstand ligt van Johannes Gutenberg's woonplaats - een digitale revolutie in de voetsporen van de andere...

Limburg krijgt er een fort bij

Limburg, gelegen in de regio Hessen, is een charmant stadje van 33.000 inwoners met een prachtige kathedraal en een fort gebouwd tijdens het Merovingische tijdperk. Met de komst van het nieuwe OVH datacenter zal de stad er een tweede fort bij krijgen. Het gebouw beslaat 4.000 m2 en werd in november opgekocht. De eerste ping is geprogrammeerd voor maart, de implementatie in april met de Discovery aanbiedingen, en de productie zal van start gaan in juni.

De eerste sloop- en civieltechnische werkzaamheden zijn al begonnen. Er worden momenteel twee geulen gegraven voor de aanleg van twee afzonderlijke optic fiber routes om het Limburgse datacenter te koppelen aan de Frankfurt point of presence, welke een belangrijk deel van OVH’s hoofdketen vormt. Dankzij een wereldwijd netwerk, geïmplementeerd door OVH met een totale capaciteit van 7,5 Tbps, worden gebruikers rechtstreeks verbonden met Frankfurt via redundante routes die leiden naar de belangrijkste Internet exchange points in Centraal-Europa en Oost-Europa (Frankfurt > Brussel > Amsterdam > Londen, Frankfurt > Straatsburg > Parijs > Roubaix of Frankfurt > Zurich> Milaan of Frankfurt > Praag).

Vervolgens zal er gewerkt worden aan de beveiliging van de omgeving, de installatie van elektrische apparatuur en de voorbereiding van de eerste kamers voor het hosten van netwerkapparatuur en de allereerste servers. Voeding wordt verzorgd door een groot elektrisch distributie-substation, welke zich op enkele tientallen meters van het gebouw bevindt. Deze zal worden gebackupt door elektrische generatoren die de functie over kunnen nemen in geval van een elektrische storing; de omvormers zorgen voor de overgang tussen de power supply sources. De waterkoeling technologie (vloeistofkoeling van de server), ontwikkeld door OVH en toegepast in al zijn datacenters, zal zorgen voor een zo laag mogelijk energieverbruik (geen airconditioning).

Door oude industriegebouwen op te knappen in plaats van gedeeltes te huren van andere, reeds bestaande datacenters, kan OVH overal ter wereld een uniek model blijven reproduceren dat zeer succesvol is gebleken in Europa: volledige controle over de hosting supply chain, van serversamenstelling tot ontwerp van eigen datacenters. Bovendien heeft OVH ervoor gekozen zich te vestigen buiten de gebruikelijke regio van de meeste lokale aanbieders, door zich te plaatsen in Limburg, dat net iets buiten Frankfurt (het grootste deel van concurrerende datacenters) ligt.

Duitsland: een strategische markt

Duitsland is 's werelds vierde economische macht, na de Verenigde Staten, China en Japan, en is daarmee de voornaamste economische macht van de Europese Unie. Duitsland, bekend om zijn industriële sector, heeft inmiddels niet stilgezeten wat betreft de digitale sector. Bedrijven en organisaties zijn goed op weg naar de cloud, en de startup-gemeenschap is zeer actief. Bovendien worden meerdere Duitse startups al ondersteund door OVH via zijn Digital Launch Pad), een programma ter ondersteuning van nieuwe innovatieve bedrijven. Berlijn wordt - met zijn Silicon Allee - regelmatig vermeld, maar er zijn ook vele startups te vinden in Hannover, München, Hamburg en Keulen. Het is dit soort bruisende startup energie waar de Frans-Duitse fusie op voort wil bouwen, en wel met een financiering van één miljard euro. Deze steun is ter stimulatie van de opkomst van Europese kleine bedrijven die kunnen concurreren tegen GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon) en zal een rol spelen in de betrokkenheid van Frankrijk en Duitsland met Digital Europe and Industrie 4.0 ("smart fabrieken").

Met een datacentrum in Limburg zullen onze huidige klanten hun bedrijf kunnen ontwikkelen op Duitse bodem, en de internetgebruikers uit de D-A-CH zone (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) dichter kunnen benaderen. Hierdoor zullen ze dus ook bedrijven kunnen aantrekken die zich in deze geografische zone bevinden, zoals het Duitse bedrijf Villeroy & Boch, welke databescherming zeer hoog in het vaandel heeft staan.

Naast innovatie ligt veiligheid OVH nauw aan het hart. De versterking van de databescherming en infrastructuurbeveiliging toont aan dat het bedrijf de mate van veiligheid en daarmee het vertrouwen in Europese spelers op het gebied van dataverwerking verhoogt. Daarbij is OVH de enige niet-Amerikaanse wereldwijde cloudprovider, en is dus als enige niet onderworpen aan de Patriot Act.

Een ontwikkeling in overeenstemming met de Roadmap

Vorig jaar in oktober werd al de opening van drie nieuwe datacenters in Australië, Singapore en Polen aangekondigd, en OVH blijft investeren in Europa en de Verenigde Staten. De stad Vint Hill in Virginia werd gekozen als locatie voor een nieuw datacenter en Oostkust hoofdkantoor voor OVH-Amerika, om zo een aparte Amerikaanse entiteit te hebben, geheel onafhankelijk van de rest van de groep.

Om zijn wereldwijde uitbreiding te financieren heeft de leidende Europese cloudprovider het kapitaal verhoogd met 250 miljoen euro, met investeringsfondsen KKR en TowerBrook, en heeft een investeringsplan van 1,5 miljard euro voor vijf jaar aangekondigd. Genoeg om voor het einde van 2017 de bouw van een aantal extra datacenters te financieren in de Verenigde Staten (eerst de Oostkust en vervolgens Westkust), Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.