WK 2018: Piekladingen geen probleem met Public Cloud!

Nu het FIFA-wereldkampioenschap volop op gang is, ondervinden voetbalwebsites hoge piekbelasting op het verkeer. Nicolas Capeyron richtte Sysadmin Badass op in 2009. Naast het beheer van webservers, verzorgt het de infrastructuur-architectuur van zijn klanten. Deze omvat sites voor e-commerce en toerisme, evenals op SaaS gebaseerde softwareleveranciers. Voor een van deze klanten, de mediasite SoFoot.com, zette hij OVH's Public Cloud-oplossing in. Hieronder legt hij uit waarom.  

Hoofdpagina van voetbalnieuwswebsite sofoot.com

Nicolas Capeyron: Ik ben de beheerder van www.sofoot.com, een nieuwssite over voetbal die al vele jaren door OVH wordt gehost. Het publiek van de site neemt toe; tijdens het WK 2014 in Brazilië en de recente Champions League-finale hadden we al meer capaciteit nodig dan de infrastructuur destijds kon bieden. Meestal hebben we dagelijks ongeveer 100.000 tot 150.000 unieke bezoekers. Deze nummers kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen tijdens grote evenementen zoals de FIFA World Cup. In deze tijden kan het aantal verzoeken per seconde tot 20 keer boven het gemiddelde liggen. Live SoFoot en zijn wedstrijdanalyses zijn erg populair en worden in detail besproken. Het vermogen om piekbelasting het hoofd te bieden, is daarom cruciaal voor ons bedrijf.   Dus koos u voor Public Cloud om deze piekladingen te kunnen verwerken? N. C.: Tijdens de World Cup en Champions League hebben we de site gemigreerd naar een krachtigere front-end en implementeerden vervolgens een aantal optimalisaties. Het proces was relatief eenvoudig en niet duur, maar er waren bepaalde beperkingen. We konden bijvoorbeeld niet garanderen dat de belasting binnen de technische mogelijkheden van de server zou blijven. De site bood geen hoge beschikbaarheid of verdeling van belasting, en vanwege de beperkte ontwikkelingsperiode voorafgaand aan het WK konden we slechts een minimum aan technische aanpassingen maken. We hadden echter een infrastructuur nodig die zo flexibel en veerkrachtig mogelijk was, om plotselinge laadpieken te kunnen dempen. Dus keek ik naar de verschillende cloudaanbiedingen op de markt. Ik ontdekte OVH's Public Cloud tijdens de Tennis World Tour in Lyon, probeerde het uit en dacht: Bingo!

Hoe hebt u Public Cloud geïntegreerd in uw eigen architectuur? N. C.: We hebben een architectuur ontworpen om beschikbaarheid en kostenbesparing te combineren. De IP Load Balancing-dienst verdeelt de verzoeken tussen twee dedicated servers die zijn uitgerust met HAProxy. Deze, op hun beurt, verdelen verkeer naar drie extra fysieke dedicated servers, die verbonden zijn met vijf Public Cloud virtuele machines met verschillende gewichten. We hebben de beschikbaarheid van IP Load Balancing en het OVH netwerk gecombineerd met de prestaties van de HAProxy-configuratie om alle front-ends die we bij OVH hebben te dekken. Op deze manier kunnen we de 60 GB aan statische data van de pagina zeer snel leveren.

Voldoet Public Cloud aan de behoeften van SoFoot? N. C.: Ja, we zijn zeer tevreden. Netwerk- en opslagprestaties zijn indrukwekkend, en dit zijn cruciale factoren voor SoFoot. Al onze front-end servers ondersteunen nu zowel de site als een kopie van alle statische data. Uiteraard absorberen ze ook extra belastingen tijdens laadpieken. Bovendien kan ik, door te kiezen voor een standaard als OpenStack, reguliere DevOps-tools gebruiken zoals Vagrant of Puppet. Kortom, we hebben de voordelen van uitstekende performance en een innovatieve cloudoplossing, evenals de beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt. Als we hadden geprobeerd een gelijkwaardige service te verkrijgen van een van de concurrenten van OVH, zouden we een aanzienlijk duurdere oplossing hebben gekregen of zelfs de werking van de site behoorlijk hebben moeten herzien.