Kies een CMS voor de website creatie

Op zoek naar een snelle, eenvoudige oplossing voor het creëren en beheren van uw website? Het installeren van een CMS kan aan deze behoefte voldoen.

Wat is een CMS?

Met een CMS (Content Management System) kunt u een dynamische en responsieve website maken via een gebruiksvriendelijke interface. Zo kunt u gemakkelijk pagina's maken zonder dat u per se webdevelopment-talen hoeft te kennen.

Er zijn honderden verschillende CMS’en voor verschillende toepassingen, zoals:

  • Artikelen schrijven en publiceren in een blog.
  • De activiteiten van een bedrijf presenteren met een officiële website.
  • Producten online verkopen op een e-commerce website, compleet met geïnstalleerde betaalmodules.
  • Een community-website maken om informatie uit te wisselen tussen allerlei bezoekers.

Als u niet weet hoe u een website moet maken, raadpleeg dan onze handleiding over het bouwen van een website in 5 stappen, vanaf het kiezen van een domeinnaam en een webhostingpakket tot het publiceren van uw eerste pagina's.

Waarom een CMS gebruiken om een website te maken?

Voor een "handgemaakte" website, ofwel een website waarop geen contentmanagementsysteem geïnstalleerd is, zijn mensen nodig die een website van A tot Z kunnen ontwikkelen. De ontwikkelaars moeten vertrouwd zijn met programmeertalen zoals HTML/PHP/Javascript, ...
Zo is er meer kans dat uw website exact bij u past, maar het zal een stuk langer duren om deze te ontwikkelen.

Een CMS, geïnstalleerd op 47% van alle websites wereldwijd (bron: W3techs.com), biedt vele voordelen:

Makkelijk te gebruiken

CMS-systemen hebben meestal een back-office (admin panel) met een duidelijke lay-out, wat het makkelijker maakt om een website en webpagina's te creëren via een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor - waar de gebruiker direct het uiteindelijke resultaat kan zien.

User friendly/Mobile friendly

Elk CMS heeft een aantal templates (sjablonen) om een responsieve website te maken, wat betekent dat het voor mobiele apparaten zal worden aangepast.

Multi-users

U kunt rollen delegeren voor elke gebruiker die op uw website acties uitvoert, zoals het bewerken van een pagina, toegang verkrijgen tot een code, etc.

Geavanceerde personalisatie

U kunt extra functies toevoegen aan uw website door extensies in uw CMS-menu te downloaden.
Een paar voorbeelden: een veld voor het aanmelden voor de nieuwsbrief, social media knoppen, ...

Community

De meest populaire soorten CMS hebben een communityruimte waar gebruikers hun gedachten en adviezen kunnen delen en elkaar helpen hun websites te verbeteren.

Hogere SEO-ranking

Elke omgeving belicht uw content, verbetert de prestaties voor uw webpagina's en verhoogt zodoende uw ranking in zoekmachineresultaten (SEO)

Vergelijking van opensource CMS’en

Er kunnen ongeveer 100 verschillende opensource CMS’en gedownload worden, dus het is onmogelijk om ze allemaal te vergelijken. We zullen de populairste CMS’en vergelijken en hun specifieke kenmerken belichten. Ontdek welk CMS het beste bij uw behoeften voor het maken van een website past.

WordPress

WordPress, de 'Kleine Prins' van alle Lamp opensource contentmanagementsystemen, werd gemaakt als reactie op de groeiende populariteit van blogs. Het is in de afgelopen 15 jaar van een concurrent voor Blogger, Over-blog en aanverwanten uitgegroeid tot de onbetwiste leider van contentmanagementsystemen. Het is verreweg het meest gebruikte CMS wereldwijd, want meer dan 60% van alle websites met een opensource contentmanagementsysteem gebruiken het! Het installeren en beheren van de oplossing is zonder twijfel het gemakkelijkst in vergelijking met alle andere opties. Bovendien biedt het een ongelooflijk breed scala aan gebruiksklare templates en add-ons, die uitstekend voldoen voor de meeste websiteconfiguraties.

Kortom, WordPress is een ideaal hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar een oplossing die eenvoudig, makkelijk en snel op te zetten is, zonder speciale technische kennis nodig te hebben. Bovendien biedt het goede garanties in termen van SEO. WordPress onthult echter snel zijn grenzen bij complexe projecten, omdat het niet voor deze is ontworpen. Het vereist ook een hogere waakzaamheid wat betreft veiligheid, omdat de populariteit ervan meer hackers aantrekt.

Joomla!

Joomla, een “fork” (afsplitsing) van de Mambo CMS-broncode, is lang een van de populairste opensource contentmanagementsystemen op de markt geweest... tot WordPress verscheen. Met deze gemakkelijk te installeren en te configureren oplossing kan een website vrij snel geïmplementeerd worden zonder uitgebreide technische knowhow.

Sinds de derde versie is de oplossing op het gebied van beveiliging duidelijk verbeterd. Joomla biedt ook interessante oplossingen voor het aanpassen van rechten, profielen en het beheren van meerdere websites. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om veelzijdige platforms, waaronder privéruimtes (intranet, extranet), te implementeren. Tot nu toe waren dergelijke oplossingen alleen beschikbaar bij complexere systemen.

Drupal

Deze laatste opensource CMS is in korte tijd populair geworden. Drupal, oorspronkelijk ontworpen als platform voor het creëren van sociale netwerken, werd snel erkend als een solide en zeer aanpasbaar CMS, door de integratie van het Symfony-framework (een groep herbruikbare componenten) dat het als basis gebruikt.

Deze flexibiliteit maakt het een favoriet CMS voor webagentschappen wanneer ze werken aan ambitieuze, op maat gemaakte projecten. Door zijn maker, Dries Buytaert, heeft Drupal ook het 'decoupled CMS architecture'-concept populair gemaakt, dat inmiddels al een enorme hit is geworden. Deze oplossing vereist echter een zekere mate van technische vaardigheid voor de gebruiker om er optimaal van te kunnen profiteren.

TYPO3

Hoewel TYPO3 een beetje minder bekend is dan zijn LAMP-tegenhangers, is het nog steeds een interessant CMS, ondersteund door een solide gemeenschap in Duitsland waar het zeer populair is. Het is een complexe tool, die in hoge mate aanpasbaar is.

eZ Platform

eZ Publish is een van de oudste opensource CMS-systemen op de markt. Vreemd genoeg blijft het ook een van de minst bekende platforms. Deze Scandinavische oplossing onderscheidt zich nog steeds als een van de meest geavanceerde beschikbare oplossingen. Het duurt echter even om vertrouwd te raken met de concepten die het zijn reputatie hebben gegeven. Daarom is het voornamelijk gericht op professionals die op zoek zijn naar een oplossing die echt garanties biedt op het gebied van aanpasbaarheid, schaalbaarheid, veiligheid en roadmap.

De laatste jaren is eZ Publish uitgegroeid tot een multi-channel digitaal platform genaamd eZ Platform dat steeds beter past bij de behoeften van web- en digitale marketing professionals. Het heeft een geavanceerde interface met e-commerce oplossingen, live aanpassing, gedragsmaatregelen enz.

SPIP

SPIP is een Franse afkorting voor "Système de Publication pour Internet" (systeem voor publicatie op internet) en geniet vooral in Frankrijk grote populariteit. Het was vooral deze oplossing die het concept van het contentmanagementsysteem in het begin van de jaren 2000 in Frankrijk verspreidde en destijds ook het populairste CMS van de Franse overheid was.

De opkomst van een fork met de naam Agora heeft zonder twijfel een rol gespeeld bij verwarring op de markt, maar SPIP blijft een oplossing die relatief gemakkelijk te installeren en te beheren is voor degenen die bijvoorbeeld een alternatief voor WordPress willen gebruiken. De oplossing blijft ook bijzonder populair in het onderwijs en bij verenigingen.

E-commerce CMS’en (e-commerce engines)

PrestaShop en Magento zijn niet echt contentmanagementsystemen maar meer webwinkelplatforms. Zij maken het mogelijk om een e-commerce site te maken door productbestanden en betaalmethoden toe te voegen.

PrestaShop

PrestaShop, favoriet van vele online retailers, is ongetwijfeld een van de bekendste oplossingen voor e-commerce op de markt. De installatie en configuratie ervan is relatief eenvoudig en de brede keuze aan extensies is ongeëvenaard. Met deze Franse oplossing on is het creëren van een e-commerce website goedkoop, zonder dat het veel tijd in beslag neemt.

Hoewel het vooral goed presteert bij kleinere projecten, trekt het ook toonaangevende merken aan. Het is zonder twijfel een must-have oplossing voor iedereen die een start wil maken in e-commerce.

Magento

Dit e-commerce platform heeft op internationale schaal snel een vooraanstaande plek veroverd. Als uitzonderlijk robuuste en zeer configureerbare oplossing is het voornamelijk gericht op complexe en ambitieuze projecten die veel aanpassings- en programmeervaardigheden vereisen. Er moet rekening mee gehouden worden dat het tijd kost de beheersinterface te leren beheersen en dat er een stabiele infrastructuur nodig is om alle mogelijkheden te benutten.

Hoe installeer ik een web-CMS bij OVHcloud?

Modules in 1 klik

OVHcloud biedt 1-klik installatie voor 4 modules: WordPress, Joomla, Drupal en PrestaShop. Wanneer u een webhostingpakket bestelt of inlogt op uw Control Panel, kies dan de module en binnen enkele minuten ontvangt u de inloggegevens om u te verbinden en uw website te configureren.

Meer informatie in onze handleiding over het gebruik van 1-klik modules.

Voor de andere types CMS

Download bestanden van CMS-websites en verplaats ze naar uw server. Meer informatie is beschikbaar in onze handleiding over het verplaatsen van bestanden via FTP.

Wij bieden een geoptimaliseerde installatie voor de volgende modules: WordPress, PrestaShop, Joomla en Drupal. Wij bieden echter geen ondersteuning voor het gebruik en het configureren van een CMS.

De voordelen van een website hosten bij OVHcloud

  • Anti-DDoS bescherming: Uw website blijft altijd toegankelijk, zelfs bij een aanval.
  • CDN: Profiteer van onze 19 wereldwijde Points of Presence (PoP) voor het lokaal herverdelen van de inhoud van uw websites en het verminderen van de responstijd.
  • Gratis HTTPS: Een Let's Encrypt SSL-certificaat wordt gratis geïnstalleerd, zodat u profiteert van een HTTPS-protocol op uw website.

Wilt u een website hosten en een CMS installeren?