Kies een CMS voor de website creatie

Op zoek naar een snelle, eenvoudige oplossing voor het creëren en beheren van uw website? Het installeren van een CMS kan aan deze behoefte voldoen.

Wat is een CMS?

Een CMS (Content Management System) stelt u in staat om een dynamische en responsieve website te maken via een gebruiksvriendelijke interface. Het is ook makkelijk om pagina's te creëren zonder dat u per sé veel kennis hoeft te hebben van de programmeertaal.

Er zijn honderden verschillende types CMS, ontworpen voor verschillende toepassingen, zoals:

  • Artikelen schrijven en publiceren in een blog.
  • De activiteiten van een bedrijf weergeven via een institutionele website.
  • Producten online verkopen op een e-commerce website, met geïnstalleerde betaalmodules.
  • Creëer een community website, die is ontworpen om informatie tussen verschillende internetgebruikers te delen.

Als u niet weet hoe u een website moet maken, raadpleeg dan onze handleiding over het bouwen van een website in 5 stappen, het kiezen van uw domeinnaam, van uw webhosting plan om uw eerste pagina's te publiceren.

Waarom een CMS gebruiken om een website te maken?

Een "handgemaakte" website, ofwel een website gemaakt zonder er een content management systeem op te installeren, vereist de betrokkenheid van mensen die een website van A tot Z kunnen ontwikkelen. De ontwikkelaars moeten vertrouwd zijn met programmeertalen zoals HTML/PHP/Javascript, ...
Het creëren van een website als deze geeft u meer flexibiliteit om uw website speciaal aan uw voorkeuren aan te passen, maar het zal een stuk langer duren om het te ontwikkelen.

Een CMS, geïnstalleerd op 47% van de websites wereldwijd (bron: W3techs.com), biedt vele voordelen:

Makkelijk te gebruiken

CMS-systemen hebben meestal een back-office (admin panel) met een duidelijke lay-out, wat het makkelijker maakt om een website en webpagina's te creëren via een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor - waar de gebruiker direct het uiteindelijke resultaat kan zien.

User friendly/Mobile friendly

Elk CMS heeft een aantal templates (sjablonen) om een responsieve website te maken, wat betekent dat het voor mobiele apparaten zal worden aangepast.

Multi-users

U kunt rollen delegeren voor elke gebruiker die op uw website acties uitvoert, zoals het bewerken van een pagina, toegang verkrijgen tot een code, etc.

Geavanceerde personalisatie

U kunt extra functies toevoegen aan uw website door extensies in uw CMS-menu te downloaden.
Een paar voorbeelden: een veld voor het aanmelden voor de nieuwsbrief, social media knoppen, ...

Community

De meest populaire soorten CMS hebben een communityruimte waar gebruikers hun gedachten en adviezen kunnen delen en elkaar helpen hun websites te verbeteren.

Hogere SEO-ranking

Elke omgeving belicht uw content, verbetert de prestaties voor uw webpagina's en verhoogt zodoende uw ranking in zoekmachineresultaten (SEO)

Vergelijking van open-source CMS systemen

Er zijn ongeveer 100 verschillende types open-source CMS beschikbaar om te downloaden, dus het zou onmogelijk zijn om ze allemaal te vergelijken. We zullen de meest populaire CMS-systemen vergelijken, en hun voordelen bespreken. Ontdek welke CMS het beste past bij uw behoeften wat betreft de creatie van uw website.

WordPress

CMS Lamp, de 'Kleine Prins' van open-source content management systemen, is gemaakt om te reageren op de groeiende populariteit van blogs. In de afgelopen 15 jaar heeft het de plaats vervangen van concurrenten als Blogger, Over blog en conserv blogs, als de onbetwiste leider van content management systemen. De positie is overweldigend, aangezien meer dan 60% van de open-source content management websites het gebruiken! Het installeren en beheren van de oplossing is volgens ons panel zonder twijfel het makkelijkste in vergelijking met alle andere opties. Het biedt een ongelooflijk breed scala aan gebruiksklare sjablonen en add-ons om snel te reageren op de meeste web-based configuraties.

Kortom, WordPress is een ideaal hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar een oplossing die eenvoudig, makkelijk en snel op te zetten is, zonder speciale technische kennis nodig te hebben. Bovendien biedt het goede garanties in termen van SEO. WordPress onthult echter snel zijn grenzen bij complexe projecten, omdat het niet voor deze is ontworpen. Het vereist ook een hogere waakzaamheid wat betreft veiligheid, omdat de populariteit ervan meer hackers aantrekt.

Joomla!

Joomla, de oprichter van de CMS Mambo broncode, was al lange tijd een van de populairste open-source content management systemen op de markt ... tot WordPress verscheen. Met deze makkelijk te installeren en configureerbare oplossing kan de website vrij snel geïmplementeerd worden zonder technische knowhow.

Sinds de derde versie was de oplossing zijn tijd ver vooruit, vooral op het gebied van databeveiliging. Joomla biedt ook interessante oplossingen voor het aanpassen van rechten, profielen en het beheren van meerdere websites. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om veelzijdige platforms, waaronder privéruimtes (intranet, extranet) te gebruiken. Tot nu toe waren dergelijke oplossingen slechts gereserveerd voor complexere systemen.

Drupal

Deze laatste open-source CMS heeft een ongekende populariteit gewonnen. Drupal, oorspronkelijk ontworpen als platform voor het creëren van sociale netwerken, werd snel erkend als een solide en zeer aanpasbare CMS, door de integratie van Symfony Framework (een groep herbruikbare componenten) dat het als ondersteuning gebruikt.

Deze flexibiliteit maakt het een favoriete CMS voor webagentschappen wanneer ze werken met ambitieuze, op maat gemaakte projecten. Door zijn maker, Dries Buytaert, heeft Drupal ook het 'decoupled CMS architecture'-concept populair gemaakt, dat inmiddels al een enorme hit is geworden. Deze oplossing vereist echter een zekere mate van technische vaardigheid voor de gebruiker om er optimaal van te kunnen profiteren.

TYPO3

Hoewel TYPO3 een beetje minder bekend is dan zijn LAMP-tegenhangers, is het nog steeds een interessant CMS, ondersteund door een solide gemeenschap in Duitsland waar het zeer populair is. Het is een complexe tool, maar het is wel zeer klantgericht.

eZ Platform

eZ Publish is een van de oudste open-source CMS-systemen op de markt. Vreemd genoeg blijft het ook een van de minst bekende platforms. Deze Scandinavische oplossing onderscheidt zich nog steeds als een van de meest geavanceerde oplossingen die beschikbaar zijn. Het duurt echter even om vertrouwd te raken met de concepten die het zijn reputatie hebben gegeven. Daarom is het voornamelijk gericht op professionals die op zoek zijn naar een oplossing die echt garanties biedt op het gebied van aanpassing, schaalbaarheid, veiligheid en roadmap.

De laatste jaren is eZ Publish uitgegroeid tot een multi-channel digitaal platform genaamd eZ Platform, die zich aanpast aan de behoeften van web- en digitale marketing professionals. Het heeft een geavanceerde interface met e-commerce oplossingen, live aanpassing, gedragsmaatregelen enz.

SPIP

SPIP is een afkorting van het Frans voor "Système de Publication pour Internet" (systeem voor publicatie op internet) en geniet een grotere populariteit, vooral in Frankrijk. Het was vooral deze LAMP-oplossing die het concept van het content management systeem in het begin van de jaren 2000 in Frankrijk verspreidde en destijds ook het populairste CMS van de Franse overheid was.

De opkomst van een fork met de naam Agora heeft zonder twijfel een rol gespeeld bij het wakkerschudden van de markt, maar SPIP blijft een oplossing die relatief makkelijk te installeren en te beheren is voor degenen die bijvoorbeeld een alternatief voor WordPress willen gebruiken. De oplossing blijft ook bijzonder populair in het onderwijs, en bij verenigingen.

E-commerce CMS (e-commerce engines)

PrestaShop en Magento zijn niet echt content management systemen maar meer webwinkelplatforms. Zij maken het mogelijk om een e-commerce site te maken door productmappen en betaalmethoden toe te voegen.

PrestaShop

PrestaShop, favoriet van vele online retailers, is ongetwijfeld een van de bekendste oplossingen voor e-commerce op de markt. De installatie en configuratie ervan is relatief eenvoudig en de brede keuze aan extensies is ongeëvenaard. Met deze Franse oplossing on is het creëren van een e-commerce website goedkoop, zonder dat het veel tijd in beslag neemt.

Hoewel het zich onderscheidt met zijn op maat gemaakte projecten, trekt het ook toonaangevende merken aan. Het is zonder twijfel een must-have oplossing voor iedereen die een start wil maken in e-commerce.

Magento

Dit e-commerce platform heeft op internationale schaal snel een rol behaald die niet kan worden genegeerd. Als uitzonderlijk robuust en zeer configureerbaar, is het voornamelijk gericht op complexe en ambitieuze projecten die veel aanpassings- en programmeringsvaardigheden vereisen. Er moet rekening mee gehouden worden dat de tijd die wordt besteed aan het leren van de beheersinterface tijdrovend is en dat er een stabiele infrastructuur nodig is om al zijn mogelijkheden te benutten.

Hoe installeer ik een web-CMS bij OVH?

Modules in 1 klik

OVH biedt 1-klik installatie voor 4 modules: WordPress, Joomla, Drupal en PrestaShop. Wanneer u een webhosting plan bestelt of inlogt op uw control panel, kies dan de module, en binnen enkele minuten ontvangt u de gegevens die u nodig heeft om u in te loggen en uw website te configureren.

Meer informatie in onze handleiding over het gebruik van 1-klik modules.

Voor de andere types CMS

Download bestanden van CMS websites en verplaats ze naar uw server. Meer informatie is beschikbaar in onze handleiding over het verplaatsen van bestanden via FTP.

Wij bieden een geoptimaliseerde installatie voor de volgende modules: WordPress, PrestaShop, Joomla en Drupal. Wij bieden echter geen ondersteuning voor het installeren en configureren van een CMS.

De voordelen van hosten bij OVH

  • Anti-DDoS: Uw website blijft altijd toegankelijk, zelfs in geval van een aanval.
  • CDN: Profiteer van onze 19 wereldwijde Points of Presence (PoP) voor het lokaal herverdelen van de inhoud van uw websites en het verminderen van de responstijd.
  • Gratis HTTPS: Een Let's Encrypt SSL certificaat is gratis geïnstalleerd, zodat u profiteert van HTTPS-protocol op uw website.

Moet u een website hosten en een CMS installeren?