ČeskoDeutschlandEspañaFranceSuomiIrelandItaliaLietuvaPolskaPortugalUnited Kingdom
Canada [EN]Canada [FR]USA
AustraliaAsiaSingapour

OVH ondersteunt EFFIPILOTMet behulp van de OVH Cloud heeft effiPilot energieverbruik in bedrijfsgebouwen verminderd.

Een interview met Cyril Dubus, medeoprichter & CTO van de startup ondersteund door OVH's Digital Launch Pad programma.
Zeker iedereen heeft al eens een gebouw gezien met ongebruikte kantoorruimtes die in het midden van de nacht nog steeds verlicht zijn. Dit is natuurlijk absurd, maar het wordt nog erger: vaak worden deze onbezette kantoren 's nachts niet alleen verlicht maar ook nog eens verwarmd (of zijn ze voorzien van airconditioning in de zomer). Het 'Smart Huishouden' begint al werkelijkheid te worden maar wat commerciële gebouwen betreft heeft 'Smart Building' nog een lange weg te gaan. Sinds enkele jaren zijn deze gebouwen uitgerust met verbonden verwarming-, ventilatie- en airconditioningsystemen waarmee serviceproviders bijvoorbeeld diagnose op afstand kunnen uitvoeren. Het zal je echter verbazen dat deze apparaten nog steeds verbonden zijn via een STN (telefoonnetwerk) en op zo'n kleine hoeveelheid RAM werkzaam zijn dat het onmogelijk is om meer dan drie programma's tegelijk te draaien. Het gevolg hiervan is dat er zo'n groot veiligheidsrisico is dat de beheerders ze liever loskoppelen om de risico's te beperken. Hierdoor (en ook om ervoor te zorgen dat de temperatuur comfortabel is wanneer werknemers 's ochtends binnenkomen) worden verwarmingssystemen 's nachts, tijdens het weekend en vakanties vaak aan gelaten. Dit verklaart waarom commerciële gebouwen in bijvoorbeeld Frankrijk 40% van het nationale energieverbruik vertegenwoordigen; een ongelooflijk aantal, met name in het licht van de huidige maatregelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde...
Samen met twee medestudenten hadden we in 2009 al het idee dat er iets moet veranderen op dit gebied. De in gebouwen geïnstalleerde Low-Level technologie kon intelligenter gemaakt worden met behulp van de algoritmische verwerking van gegevens in de cloud. Onze technische studieprogramma's vulden elkaar heel goed aan: ik koos daarbij voor verwarmingssystemen en computer science. Dit leidde tot het opzetten van ons bedrijf: effiPilot. Kort gezegd is effiPilot een SaaS-oplossing dat kan worden aangesloten op bestaande systemen in gebouwen (verwarming, ventilatie, airconditioning, verlichting, energiemeter - gas, elektriciteit, water) om de beschikbare data op te halen en te verzenden naar ons door OVH gehoste platform. De data (ongeveer 20 miljoen records per maand per gebouw) wordt verwerkt in samenwerking met algoritmes om betere strategieën voor verwarming en airconditioning te ontwikkelen. Deze strategieën worden vervolgens overgebracht naar de gebouwsystemen waar we de controle van overnemen. We houden rekening met externe factoren zoals het weer, het zonlicht (dat een sterke invloed heeft op de waargenomen temperatuur) of verbruiksprijzen van nutsvoorzieningen op verschillende tijdstippen en de ingebruikname van het gebouw om het energieverbruik te verminderen en het gemak van werknemers te verhogen. Gemiddeld bereiken we hiermee een besparing van meer dan 20%.


Vandaag de dag beheren we al meer dan 200,000 m² kantoorruimte voor grote bedrijven als BNP Paribas Real Estate, Sergic, Vinci Construction, Rabot Dutilleul, Castorama, Decathlon... En het potentieel is enorm: commerciële gebouwen in Frankrijk beslaan een totaal van 921 miljoen m². Onze groei verliep veel sneller dan gepland en na verscheidene opeenvolgende fondsenwervers waren we in staat te investeren in de uitbreiding van ons team, dat nu bestaat uit tien werknemers. Bovenal konden we hierdoor onze infrastructuur herzien die we bij OVH laten hosten om de telkens toenemende hoeveelheden data te kunnen ontvangen en verwerken.

Dankzij het Digitale Launch Pad programma, waar we sinds kort aan deelnemen, beschikken we nu over hulpmiddelen en krijgen we geweldige steun voor de oprichting van ons schaalbare platform, waarbij de kracht van dedicated servers (voor de belangrijkste database) wordt gecombineerd met de flexibiliteit van Public Cloud (voor het uitvoeren van asynchrone berekeningen, de verwerking van logs, het hosten van onze interfaces, de API-server, enz.).

Bent u een startup?


Registreren


Registreren